Normer mellan raderna

Hur vi pratar är ett så vardagligt sätt att föra vidare normer och fördomar, att det knappt märks. För ett ord kommer inte ensamt, det är fullt av betydelse som går bortom det som ordet i sig står för. Om jag säger ”hus” får du en bild av vad jag menar. Förmodligen består den bilden av fyra väggar, ett tak som kanske är lite spetsigt eller i alla fall vinklat, fönster, dörrar. I stort sett alla ord kommer med ett sånt moln av mening, och ibland är det lite mer avgörande än hur just din bild av ett hus ser ut.

Ett sätt att få syn på normer genom språket är att titta efter om det behövs något extra för att beskriva något, till exempel ”damfotboll” eller ”manlig sjuksköterska”. För att understryka att det ”egentligen” är killar som spelar fotboll och tjejer som jobbar som sjuksköterska behöver vi förtydliga när vi pratar om något som bryter mot normen. Ett annat sätt att se normen, eller skilja ut det som bryter, är när vi säger att någon är okej trots att någonting, till exempel att en person är snygg trots att hen är överviktig eller inte alls är dryg trots att hen är stockholmare.

Ofta när vi pratar följer det med detaljer som egentligen inte bär historien. Vi lägger in etnicitet, funktionalitet, sexualitet eller liknande om den person vi berättar om. Om jag ska berätta att min kompis cyklade omkull häromdagen är det irrelevant varifrån hen kommer, vilken religion hen tillhör eller om hen gillar tjejer, killar eller båda. Tydligt är ändå att det bara är när vi pratar om någon som inte passar in i normen som vi gör de här tilläggen. När normen beskrivs faller det helt omärkligt bort ett ord här eller där. Normen är allt det som är underförstått, det som hänger mellan raderna eller sipprar ner i mellanrummen mellan orden. Tystnaden skriker lika högt för den som lärt sig att lyssna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade av ulricalysen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>