Fördomsprofilen

Går det att tävla i normkritik? Vi gjorde ett försök i går när Birka scoutdistrikt hade distriktstävling.

Omkring 150 scouter fick prova på att fördomsprofilera kontrollanterna från Värsta fördomen. Övningen går ut på att utifrån givna frågor och bara genom att titta på personen berätta vem den som frågar är. Med utgångspunkt i att det mesta blev fel pratade vi sedan om hur fördomar funkar, att vi har en massa erfarenheter och saker vi hört med oss som vi använder när vi träffar eller ser nya människor och situationer. Vi tolkar det nya mot bakgrund av det vi tror att vi redan vet. En viktig poäng är att det ofta blir helknasigt när vi tror att vi vet hur någon är, men att alla fördomar inte leder till något påtagligt negativt. Samtidigt kan fördomar leda till att vi behandlar andra på ett sätt som får dem att känna sig utanför eller utsatta.

Poäng delades ut till alla baserat på att vi fått prata med dem. Så egentligen vet vi nog fortfarande inte om det går att tävla i normkritik. Kul hade vi i alla fall!

På söndag drar Värsta fördomen vidare till Höör för att träffa skånska scouter på Scouttåget. Då blir det inte fördomsprofilen, utan en massa annat intressant om hur en kan använda normkritik för att utveckla en scoutkår. Hoppas att vi ses där!

Det här inlägget postades i Okategoriserade av ulricalysen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>