Delad fördom, dubbel fördom?

Fördomar är ett ord som har en negativ klang. Egentligen handlar det om att vi använder det som vi upplevt tidigare, saker vi hört och sånt vi fått lära oss för att sortera det vi ser. Det i sig behöver inte vara ett problem. Så länge vi är öppna för att den där första bedömningen kanske inte är rätt. Om vi stannar upp och tänker en gång till innan vi agerar måste inte den där första tanken vara farlig.

 

En del fördomar är det många som delar och för vidare. De blir till en del av vårt kollektiva medvetna och ibland till talesätt eller uttryck (som att smålänningar är snåla eller att norrlänningar inte säger någonting). Många nöjer sig med fördomarna och bryr sig inte om att närmare undersöka vad som finns bakom. Skulle de möta någon som inte passar in i fördomen så blir den personen ”undantaget som bekräftar regeln”.

 

Att många delar en och samma fördom kan göra den svår att upptäcka. Vi kanske hänger med i snacket eller tanken av bara farten, utan att fundera över vad som är sant eller vad våra fördomar innebär för den de handlar om. Det blir kanske okej att bete sig på ett osjyst sätt eller prata nedsättande om någon eller grupper av personer. Undantagspersonen tillåts vara okej, trots att den inte passar in i normen, och påminns hela tiden om de fördomar som andra tar för sanning.

 

För en dryg vecka sedan släppte vi kampanjen #värstafördomen som handlar om att visa hur vi alla någon gång har mötts av andras fördomar. Hur mycket av den vi är syns egentligen på utsidan? Känner du någon som är helt som alla andra förväntar sig? Förmodligen inte. Sammantaget är vi alla undantaget som bekräftar regeln. Ingen av oss passar in helt i det andra tror om oss.

 

#värstafördomen handlar också om att samla in tips för att motarbeta fördomar och bidra till ett öppnare samhälle där fler får plats på sina egna villkor. Vill du ha inspiration till hur du kan börja förändra i din omgivning är det bara att kolla in flödet här!

 

Mitt bästa tips för ett öppnare samhälle är att börja med sig själv. Att ta mod till sig och våga se sina egna fördomar och vilka mönster en lever efter. För i ärlighetens namn, kan du vara säker på att du har rätt? Kan du vara säker på att ditt sätt är det bästa?

 

 

/Ulrica, projektledare Värsta fördomen

Det här inlägget postades i Okategoriserade av ulricalysen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>