Värsta fördomen & Scouterna i Almedalen

Under årets upplaga av Almedalsveckan kommer Scouterna att prata mångfald i flera olika sammanhang, bland annat i Värsta fördomens seminarium Utmana fördomarna – civilsamhällets roll i integrations- och mångfaldsarbetet i samhället. Där kommer vi tillsammans med bland andra Alice Bah Läs mer »

Klart att du också vill vara med!

Är samhällsengagemang något som bara scouter i länder med krig, fattigdom eller naturkatastrofer behöver bry sig om?   Det finns de som tänker att det alltid finns någon annan som har det värre. Oftast är det sant, men det betyder Läs mer »

Är du värsta dialoghelgsledaren?

Att vara scout handlar om att vara en sjyst kompis och att stå upp för varandra. I Värsta fördomen arbetar Scouterna med att sprida kunskap till unga om normer, fördomar och värderingar kopplade till rasism. Vi tror att ökad kunskap Läs mer »

Vägra hopplöshet!

En halv vecka vardag har gått sedan valet till Europaparlamentet och känslan av frustration och hopplöshet har kanske börjat lägga sig till rätta, snarare än att virvla omkring i kroppen. Någon vecka till och vi kanske inte ens tänker på Läs mer »

Delad fördom, dubbel fördom?

Fördomar är ett ord som har en negativ klang. Egentligen handlar det om att vi använder det som vi upplevt tidigare, saker vi hört och sånt vi fått lära oss för att sortera det vi ser. Det i sig behöver Läs mer »

Värsta fördomens ABC

Vi på Scouterna vill skapa ett öppnare samhälle och för att göra det måste vi bland annat ifrågasätta fördomar och normer som leder till orättvisor. Ibland kan det vara klurigt att prata om fördomar, normer, mångfald, rasism och sådant, eftersom Läs mer »

Fördomsprofilen

Går det att tävla i normkritik? Vi gjorde ett försök i går när Birka scoutdistrikt hade distriktstävling. Omkring 150 scouter fick prova på att fördomsprofilera kontrollanterna från Värsta fördomen. Övningen går ut på att utifrån givna frågor och bara genom Läs mer »

Normer mellan raderna

Hur vi pratar är ett så vardagligt sätt att föra vidare normer och fördomar, att det knappt märks. För ett ord kommer inte ensamt, det är fullt av betydelse som går bortom det som ordet i sig står för. Om Läs mer »

Värsta fördomen på läger

Planerar ni Vilda-läger i sommar? Eller ett annat läger där det skulle passa med samtal om normer, fördomar och värderingar? Värsta fördomen har två aktiviteter med bland aktivitetsförslagen till Vilda, en som utmanar normer och så våra dialogträffar. Vanligtvis är Läs mer »

Värsta helgen

Två dagar och åtta fullkladdade blädderblockssidor senare är vi på väg! I helgen träffades anställda och ideella från Värsta fördomen för att bolla idéer och lägga grunden till de helgutbildningar om normer, makt och privilegier för scouter mellan 14 och Läs mer »