Är du värsta hjälten?

Vi brinner

I dag, den 23 april, firar scouter världen över Sankt Georgsdagen. Myten om Sankt Göran och draken har ett klassiskt hjältetema – elak drake förpestar livet för människorna i en by, snäll snubbe med svärd dyker upp och dödar draken. Snubben vill inte ha något för sin insats. Han får prinsessan ändå. Alla blir glada.

Det här året har det svenska Sankt Georgsfirandet tema mod och att bekämpa vår tids drakar. Det är inte ofta verklighetens hjältar behöver slåss mot eldsprutande drakar, så det är kanske inte alltid så lätt att se vem som är en eller inte. I fallet med Sankt Göran och draken är det tydligt vad som är gott och ont. Ingen vill ha en eldsprutande drake som äter barn, så alla i byn blir glada när draken dör. I verkligheten motarbetas ofta de som står upp för vad de tror på av personer som tycker att de har fel.

Forum för levande historia har en kalender som varje dag riktar uppmärksamhet mot en hjälte som har med den dagen att göra. En hyllning till personer som stått upp för vad de tror på och försvarat sig själva och andra i tider eller på platser där det inneburit fara för dem själva. Personer som tycker att det de kämpar för är viktigare än de själva. Men behöver en verkligen gå så långt för att förtjäna att kallas hjälte?

Visst, att döda en eldsprutande drake är säkert inte helt enkelt, men om draken i stället för något dinosaurieliknande är att någon blir mobbad i skolan, nedslagen på stan på grund av sitt ursprung eller att familjer inte har råd att äta middag varje dag, hur gör en då? Det kan verka oändligt stort att råda bot på såna problem, men det behöver inte vara svårt. Vår tids drakar kan inte dödas med ett svärdshugg, det krävs i stället många små (och ibland stora) goda handlingar. På så vis kan vem som helst vara en hjälte. Det gäller bara att ha mod att ta chansen när den kommer.

Det här inlägget postades i Okategoriserade av ulricalysen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>